poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Placek makowo - kokosowy

Ciasto:
0,5 kostki margaryny (np. Kasia)
0,5 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka. Nadal ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Następnie 6 białek ubić z 15 dag cukru (ok. ¾ szklanki). Dodać 15 dag suchego maku i 15 dag wiórków kokosowych. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Krem:
Ugotować budyń z 0,5 litra mleka, 1,5 paczki budyniu śmietankowego (bez cukru) i 4 łyżek cukru. Margarynę utrzeć z 6 żółtkami i dodać do niej przestudzony budyń.
Na upieczone ciasto wykładamy masę, na nią herbatniki maczane w wódce i polać polewą czekoladową.
Zamiast herbatników można położyć delicje i zalać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz