niedziela, 3 kwietnia 2011

MAZUREK WIELKANOCNY


1 kostka margaryny
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kartoflanki
40 dag mąki

Margarynę, cukier, żółtka utrzeć, dodać kartoflankę i proszek. Mąkę wysypać na stół i wyłożyć na to utarte produkty – wszystko razem ugnieść – rozdzielić na dwie części. Każdą z nich piec oddzielnie pergaminie około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Masa
0,5 litra mleka
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki kartoflanki
2 płaskie łyżki mąki
1 budyń

W jednej szklance mleka i połowie ilości cukru rozrobić budyń, resztę mleka zagotować z pozostałymi składnikami, dodać rozrobiony budyń. Ostudzić, dodać 1 kostkę masła lub margaryny i 1 olejek rumowy, wszystko razem utrzeć.
Krem można też zrobić z gotowego kremu do karpatki (+1 kostka masła i olejek) – wtedy jest szybciej.
Przekładamy upieczone części ciasta. Na wierzch lukrujemy, można ozdobić też kolorowymi posypkami.

Placek jest na początku dość twardy (wszystkie mazurki są takie), dopiero po jakimś czasie ciasto „przechodzi” i wtedy jest super.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz