sobota, 12 listopada 2016

Pieczone jabłka

To kolejny hit sezonu jesiennego w mojej rodzinie. W stanie surowym nie wszystkie są pyszne i szczerze mówiąc nie wszyscy je lubią. Znalazłam jednak sposób, aby wszyscy spożywali je ze smakiem.
Jabłka myję i ścinam górę (około 1-1,5cm), następnie wydrążam. W miejsce po gnieździe nasiennym wkładam rodzynki, orzechy, zalewam łyżeczką miodu (ilość w zależności od wielkości jabłka) i posypuję cynamonem. Układam na blaszce i wkładam do piekarnika. Zapiekam około 15 - 20 minut. Wszystko zależy od wielkości i gatunku jabłka, ale zapewniam, że widać "na oko" kiedy są gotowe. Można przed zapiekaniem przykryć je ściętą częścią jabłka (jęśli jest ładne), ale wtedy może być potrzeba trochę dłuższego zapiekania.
Pokochasz ten smak... Spróbuj. Życzę smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz