wtorek, 15 marca 2011

Krówka

Przepisów na placek o tej nazwie krąży mnóstwo. Każdy na swój sposób dobry i każdy na swój sposób inny. Ja przedstawiam ten, który sama wypróbowałam.

CIASTO:

3 szklanki mąki
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu

KREM:

1 puszka mleka słodzonego
0,25 kostki margaryny
0,5 litra śmietany kremówki
dwa opakowania śmietan-fix
orzechy arachidowe do dekoracji

Zagniatamy ciast i dzielimy je na dwie części. Każdą pieczemy osobmo w na wysmarowanej i wyłożonej papierem blaszce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Puszkę mleka gotujemy przez trzy godziny w garnku z wodą. W chwili obecnej dostępne są w sklepach mleka "krówkowe" w puszkach. Można z niego skorzystać. Ja ciągle gotuję puszkę:) Ostudzoną masę przekładamy do miski, dodajemy margarynę i miksujemy. Śmietanę ubijamy z fiksem. Na blaszce układamy kolejno: ciasto, śmietanę, ciasto, masa toffi, orzechy arachidowe.

Ciasto najlepsze jest następnego dnia, gdy trochę "przejdzie".

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz