Babka majonezowa
Nie wiem dlaczego, ale babka stanowiła dla mnie duży problem. Nigdy mi się ni udawała. Dopiero gdy wypróbowałam ten przepis... Jest pyszna!!!składniki:
5 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku
1 szklanka cukru
1 słoik majonezu (średni)
Białka ubić "na sztywno" z 1 szklanką cukru. Do ubitych białek dodać żółtka i dobrze zmiksować, aż ciasto będzie białe. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do jajek - wymieszać łopatką.Do tego dodać słoik majonezu i olejek wg uznania.
Piec około50 minut w temp 180 stopni.
Pudrować lub lukrować wg uznania (co kto woli:))
Babka jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Powodzenia!!!
ermail
zakra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz