piątek, 4 marca 2011

Racuchy drożdżowe

Racuchy wg tego przepisu zawsze "wychodzą". Nawet wtedy, kiedy nie mamy żadnego doświadczenia z ciastem drożdżowym. Najważniejsze jest, żeby drożdże nie były stare.

Składniki:
0,5 kg mąki
50 g drożdży
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli

Mąkę wsypać do misy, posolić, wymieszać. Pośrodku mąki zrobić dołek, pokruszyć do niego drożdże, zasypać je cukrem i zalać 0,5 szklanki mleka (letniego). Zostawiamy na kilka minut (10 - 15). Kiedy rozczyn jest już gotowy dodajemy resztę mleka, jajko i mieszamy. Gdyby ciasto było za rzadkie należy dodać łyżkę mąki, a gdyby było za gęste trochę mleka. Pozostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem.
Racuchy mogą też być "nadziewane" np. bananami lub jabłkami.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz