wtorek, 8 marca 2011

Zapiekanka ze szpinakiem

Około 3 paczki świeżego szpinaku (może być też mrożony, ale wtedy lepiej , gdy jest w całości)
Świeży szpinak sparzyć przez około 5 minut, następnie odcedzić. Mrożony - rozmrozić.
Odcedzony (rozmrożny) wyłożyć na rozgrzany tłuszcz, dodać około 3 ząbki czosnku, popieprzyć, dodać vegety (wg uznania) i pogotować ok. 15 minut często mieszaąc.
Na koniec dodać 2 kostki serka topionego.
Makaron wyłożyć (bez gotowania) do naczynia żaroodpornego i przełożyć przygotowanym szpinakiem. Może to też być canelloni, które napełniamy masą szpinakową..
Całość zalewamy sosem beszamelowym - ja robię go tak:
roztapiam tłuszcz, zasmażam mąkę, dodaję zimny rozrobiony rosół z kostki, tak żeby zrobił się gęsty, rozrzedzam następnie mlekiem, żeby uzyskać konsystencję sosu.
Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.
POLECAM!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz